Cortana, η ψηφιακη βοηδο για τους χρηστες του Windows Phone

Cortana, η ψηφιακη βοηδο για τους χρηστες του Windows PhoneΟι χρήστες smartphone με Windows Phone 8.1 αποκτούν την δική τους ψηφιακή βοηθό, όπως οι χρήστες iPhone έχουν την Siri και οι χρήστες Android, το Google Now. Η Microsoft παρουσίασε στο build 2014, το ετήσιο συνέδριό της για προγραμματιστές, την τεχνολογία φωνητικής αναγνώρισης εντολών για smartphone που ενσωματώνεται στην νεότερη έκδοση του λειτουργικού της συστήματος. Η Cortana πήρε το όνομά της από την φανταστική ηρωίδα στην σειρά παιχνιδιών επιστημονικής φαντασίας Halo (Halo 4) που εκδίδεται από τα Microsoft Game Studios.

Cortana, η ψηφιακη βοηδο για τους χρηστες του Windows Phone

O χρήστης μπορεί να δώσει με την φωνή του ή γραπτώς την εντολή στην Cortana (από την συντόμευση στην αρχική οθόνη του τηλεφώνου ή από το πλήκτρο search στην βάση του τηλεφώνου):

  • να κάνει μια κλήση,
  • να στείλει ένα μήνυμα,
  • να εισάγει ένα ραντεβού στο ημερολόγιο ή
  • μια υπενθύμιση,
  • να ορίσει το ξυπνητήρι,
  • να κρατήσει μια υπαγορευόμενη σημείωση,
  • να ενημερώσει για τις προβλεπόμενες καιρικές συνθήκες,
  • να κάνει αναζήτηση στον παγκόσμιο ιστό,
  • να αναπαράγει μουσική ή
  • να ζητήσει σε κάποιο app να κάνει κάτι, υπό την προϋπόθεση ότι και αυτό χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης αναγνώρισης ομιλίας.

Η Cortana αποκτά πρόσβαση σε πλήθος προσωπικών στοιχείων του χρήστη και μαθαίνει με το χρόνο τις προτιμήσεις του, ώστε να μπορεί να απαντά πιο εύστοχα στις ερωτήσεις του. Μελλοντικά, η Cortana θα μιλάει καλύτερα την (αγγλική) γλώσσα, αναγνωρίζοντας προφορά και ιδιωματισμούς.

Η Cortana ξεκινάει την εξυπηρέτηση του χρήστη, τηρώντας στο δυναμικό σημειωματάριό της όλα τα ενδιαφέροντα, τις υπενθυμίσεις, τις ώρες ησυχίας, τον κύκλο των επαφών, τα μέρη, την μουσική και τις ρυθμίσεις που προτιμάει ο χρήστης. Ο χρήστης μπορεί να δει και να επεξεργαστεί όλα όσα μαθαίνει η Cortana για αυτόν με τον χρόνο -να προσθέσει νέα ή να τροποποιήσει τα υπάρχοντα. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, η Cortana θα αυτενεργεί, όπως για παράδειγμα όταν γνωρίζοντας το πρόγραμμα του χρήστη θα υπενθυμίζει ότι πρέπει να φύγει για να προλάβει μια πτήση. Ομοίως, η Cortana θα ξέρει πότε μπορεί να διακόψει τον χρήστη, βασισμένη στην γνώση της για τον κύκλο των ανθρώπων με τους οποίους έχει επαφή. Έτσι, ακόμα και τις ώρες «μην ενοχλείτε», η Cortana θα επιτρέπει να χτυπήσει το τηλέφωνο εάν η κλήση προέρχεται από «σημαντικούς ανθρώπους».

Η διαφορά της Cortana, είπε ο Joe Belfiore είναι ότι μπορεί να τηρεί και υπενθυμίσεις για ανθρώπους: Για παράδειγμα ο χρήστης μπορεί να πει: «Τι επόμενη φορά που θα επικοινωνήσω με την αδελφή μου, θύμισέ μου να την ρωτήσω για το σκύλο της» και η Cortana να εμφανίσει την υπενθύμιση όταν πράγματι η «αδελφή του» (ορισμός της ιδιότητας στο βιβλίο επαφών) καλέσει, ή στείλει μήνυμα. Επίσης, μπορεί να προβάλλει υπενθυμίσεις που ζήτησε ο χρήστης με προφορικό λόγο, χωρίς προκαθορισμένες εντολές: π.χ. «Θύμισέ μου, την επόμενη φορά που θα βρεθώ στο εμπορικό κέντρο να πάρω τον δίσκο x» Ακόμα θα υπάρχει συνεργασία της Cortana με τα συστήματα φωνητικής αναγνώρισης άλλων app -ο Belfiore έδειξε μια παραπομπή στο app Hulu Plus, για την εισαγωγή μιας σειράς στην λίστα αναπαραγωγής.

Τέλος, η Cortana αναμένεται να αξιοποιηθεί και για τα συστήματα infotainment επί αυτοκινήτου, όπου ήδη έχει επεκταθεί η Apple με το δικό της CarPlay.

Please follow and like us:
ONLY $18.99 for i10 TWS Bluetooth 5.0 Earbuds with the coupon: TWSI10

Luka

Δημιουργός και διαχειριστής του Greek Nea

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
error

Σας άρεσε; Σας παρακαλούμε μοιραστείτε και με τους άλλους.