Νέα

Κάνετε όσο ποιο πολλά Like στο Facebook για να προστατέψετε τα δεδομένα σας

Like-button
Like-button

Κάνετε όσο ποιο πολλά Like στο Facebook για να προστατέψετε τα δεδομένα σας Μία νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS, έδειξε ότι τα Like που πατάει ένας χρήστης στο Facebook μπορούν, με τη βοήθεια αυτοματοποιημένων αναλύσεων, να φανερώσουν με εκπληκτική ακρίβεια τη φυλή, την ηλικία, τον δείκτη ευφυΐας, τη σεξουαλικότητα, την προσωπικότητα, τη χρήση ουσιών και τις πολιτικές πεποιθήσεις του χρήστη.

Κάνετε όσο ποιο πολλά Like στο Facebook για να προστατέψετε τα δεδομένα σας

Οι ερευνητές περιγράφουν τα Like ως μία «γενική κατηγορία» ψηφιακής καταγραφής, όμοια με τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο και το ιστορικό περιήγησης, τονίζοντας πως τέτοιου είδους τεχνικές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ώστε να συγκεντρωθούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα για οποιονδήποτε είναι online.

Την έρευνα πραγματοποίησαν ερευνητές από το Ψυχομετρικό Κέντρο του Κέιμπριτζ, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο της Microsoft στο Κέιμπριτζ, συλλέγοντας και αναλύοντας στοιχεία από 58.000 αμερικανούς χρήστες του Facebook, που προσέφεραν εθελοντικά, μέσω της εφαρμογής myPersonality, τα Like τους, το δημογραφικό τους προφίλ και τα αποτελέσματα των ψυχομετρικών εξετάσεων, στις οποίες υποβλήθηκαν.

Τα Like συνδυάστηκαν με αλγορίθμους και πληροφορίες από τα προφίλ και τα τεστ προσωπικότητας των εθελοντών χρηστών, ενώ οι ερευνητές δημιούργησαν στατιστικά μοντέλα που είχαν τη δυνατότητα να προβλέπουν τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη μόνο από τα Like του στο Facebook.

Τα μοντέλα αποδείχτηκαν ότι είναι 88% ακριβή σε ό,τι αφορά στη σεξουαλικότητα ενός άντρα, 95% ακριβή στον προσδιορισμό της φυλής, 85% ακριβή στον προσδιορισμό των πολιτικών πεποιθήσεων και 82% στον προσδιορισμό του θρησκεύματος, ενώ πολύ καλά ήταν και τα ποσοστά πρόβλεψης για την οικογενειακή κατάσταση και τη χρήση ουσιών (μεταξύ 65% και 73%).

Παρόλο που οι επιστήμονες επεσήμαναν τη δυνατότητα εξατομικευμένου μάρκετινγκ για τη βελτίωση των online υπηρεσιών με τη χρήση προγνωστικών μοντέλων, εντούτοις προειδοποιούν για τον κίνδυνο που διατρέχει η ιδιωτική ζωή του χρήστη και ελπίζουν πως η έρευνά τους θα συμβάλλει στον διάλογο γύρω από την ιδιωτικότητα του χρήστη.

Πηγή: enet.gr

Google News
Ακολουθήστε το Greek-Nea.Com και στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Greek Nea στη λίστα σας https://Greek-Nea.Com/feed/.

Related Articles

2 Comments

  1. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. γιατί προβάλλονται σχετικές διαφημίσεις. Θα προτιμούσα να βλέπω διαφημίσεις πχ ποτών παρά διαφήμιση σερβιέτας 😛

    Αντίστοιχους αλγόριθμους έχει και η google για προβολή στοχευμένων διαφημίσεων.

  2. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. γιατί προβάλλονται σχετικές διαφημίσεις. Θα προτιμούσα να βλέπω διαφημίσεις πχ ποτών παρά διαφήμιση σερβιέτας 😛

    Αντίστοιχους αλγόριθμους έχει και η google για προβολή στοχευμένων διαφημίσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button