Να «πεθαινει» το Facebook ειναι σαν να πουμε «θα κλεισει το πενεπιστημιο Πρινστον»

Να «πεθαινει» το Facebook ειναι σαν να πουμε «θα κλεισει το πενεπιστημιο Πρινστον»Μέχρι το 2021 δεν θα έχει απομείνει φοιτητής στο πανεπιστήμιο Πρίνστον και ως το 2060 δεν θα υπάρχει αέρας για να αναπνεύσουμε εάν είναι έγκυρη η μεθοδολογία που χρησιμοποίησαν δύο ερευνητές του Πρίνστον για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το Facebook θα χάσει το 80% των χρηστών του σε τρία χρόνια, απαντούν με ειρωνεία και χιούμορ οι αναλυτές δεδομένων του Facebook.

Η επίμαχη μελέτη των Τζον Καναρέλα και Τζόσουα Σπέχλερ βασίστηκε στην υπόθεση πως η εμμονή σε ένα κοινωνικό δίκτυο θα μπορούσε να παρομοιαστεί με μια μολυσματική ασθένεια που εξαπλώνεται ραγδαία και παίρνει διαστάσεις επιδημίας, σταδιακά όμως η εξάπλωσή της μειώνεται και η ασθένεια εξαλείφεται. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ως εργαλείο για τις προβλέψεις τους τις αναζητήσεις του όρου Facebook στη μηχανή αναζήτησης του Google και τις συσχέτισαν με το μειούμενο ενδιαφέρον που είχε αντίστοιχα το πάλαι ποτέ κραταιό MySpace μέχρι που εκτοπίστηκε από το Facebook. Παρά το γεγονός ότι η μελέτη αντιμετωπίστηκε από την αρχή με δυσπιστία, η δημοσιότητα που έλαβε ώθησε τους αναλυτές του Facebook να απαντήσουν στο Πρίνστον με ένα σημείωμα, χρησιμοποιώντας ισχυρές δόσεις ειρωνείας και χιούμορ, και καταφέρονται όχι μόνο κατά της μεθοδολογίας που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές αλλά και εναντίον του ίδιου του πανεπιστημιακού ιδρύματος:

Κοιτώντας τον αριθμό των Like στις σελίδες των πανεπιστημίων Πρίνστον, Χάρβαρντ και Γιέιλ καταγράφουν στην πορεία του χρόνου συγκριτικό μειονέκτημα του Πρίνστον, αναφέρονται στον μειούμενο αριθμό επιστημονικών διατριβών αντλώντας στοιχεία από τον Μελετητή της Google, Google Scholar και τέλος, καταγράφουν την καθοδική τροχιά του ενδιαφέροντος για το Princeton από τις αναζητήσεις στο google.com και καταλήγουν να προβλέψουν πως δεν θα απομείνει φοιτητής έως το 2021.

Ανησυχούμε για το Princeton, περισσότερο όμως ανησυχούμε για την μοίρα του πλανήτη μας, γράφουν οι Mike Develin, Lada Adamic, και Sean Taylor. Τα Google Trends δείχνουν ότι μέχρι το 2060 δεν θα έχει υπάρχει αέρας στην Γη, γεγονός που θα είχε ολέθριες συνέπειες για την ανθρωπότητα και με ειρωνεία προσθέτουν πως αυτή η μελέτη δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους επιστήμονες (αιχμή για την μελέτη των Καναρέλα και Σπέχλερ) και προτρέπουν τα μέλη του Facebook να κάνουν Like για να του προσδώσουν την απαραίτητη εγκυρότητα…

Στο υστερόγραφό τους, οι αναλυτές σημειώνουν πως δεν είναι όλες οι μελέτες ίδιες και κάποιες μέθοδοι ανάλυσης μπορεί να οδηγήσουν σε τρελά συμπεράσματα.

πηγή: in.gr

ONLY $18.99 for i10 TWS Bluetooth 5.0 Earbuds with the coupon: TWSI10

Luka

Δημιουργός και διαχειριστής του Greek Nea

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of