WearablesΦήμες

Νέο AirPods και Apple Watch με κάμερα έρχονται έως το 2027

Νέο AirPods και Apple Watch με κάμερα έρχονται έως το 2027

Νέο AirPods και Apple Watch με κάμερα έρχονται έως το 2027. Η Apple αναπτύσσει εκδόσεις του Apple Watch και των AirPods εξοπλισμένες με κάμερες και προηγμένες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης (AI). Υπάρχουν επίσης νέα για τα chip των Mac. Η Apple ετοιμάζεται να φέρει για άλλη μια φορά επανάσταση στον κόσμο των wearables, εστιάζοντας σε δύο από τις πιο εμβληματικές συσκευές της: τα AirPods και το Apple Watch.

Νέο AirPods και Apple Watch με κάμερα έρχονται έως το 2027

Σύμφωνα με αναφορά του Bloomberg, η εταιρεία από το Κουπερτίνο εργάζεται σε νέες εκδόσεις αυτών των προϊόντων με ενσωματωμένες κάμερες, με προγραμματισμένο λανσάρισμα έως το 2027.

Δεν πρόκειται απλώς για μια αισθητική ή τεχνική αναβάθμιση, αλλά για την εισαγωγή νέων έξυπνων λειτουργιών βασισμένων στην τεχνητή νοημοσύνη, με στόχο τη δημιουργία ενός ακόμη πιο διαδραστικού και αισθητηριακού οικοσυστήματος, έτοιμου να συνεργαστεί με συσκευές όπως το Vision Pro και ολόκληρο τον κόσμο του Apple Intelligence.

Η Apple έχει ήδη ξεκινήσει την ανάπτυξη ειδικών chip για αυτές τις νέες συσκευές:

  • «Nevis» είναι το chip που σχεδιάστηκε για το Apple Watch με κάμερα.
  • «Glennie» θα είναι η καρδιά της μελλοντικής γενιάς AirPods με οπτικούς αισθητήρες.

Και τα δύο chip αναμένεται να είναι έτοιμα έως το 2027, και αν η παραγωγή ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του έτους, είναι πιθανό το λανσάρισμα να γίνει μέσα στο ίδιο έτος.

Οι φήμες αυτές δεν είναι εντελώς καινούργιες: ήδη από το 2024, οι φήμες είχαν αναφέρει την πρόθεση της Apple να ενσωματώσει υπέρυθρες κάμερες στα AirPods, για να βελτιώσει την εμπειρία του spatial audio με το Vision Pro και τις μελλοντικές immersive συσκευές της Apple.

Αλλά υπάρχει και συνέχεια: οι οπτικοί αισθητήρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση κινήσεων των χεριών και την ενεργοποίηση χειρονομιών στον αέρα, ανεβάζοντας την αλληλεπίδραση με τη Siri και τις εφαρμογές σε ένα πρωτόγνωρο επίπεδο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Mark Gurman, η Apple θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις κάμερες για να τροφοδοτεί σε πραγματικό χρόνο τα on-device AI συστήματά της, επιτρέποντας στα ακουστικά να «βλέπουν» και να ερμηνεύουν το περιβάλλον γύρω τους.

Όσον αφορά το Apple Watch, γίνεται λόγος για μια κάμερα τοποθετημένη απευθείας στην περιοχή της οθόνης ή – στην περίπτωση της μελλοντικής έκδοσης Ultra – για μια κάμερα ενσωματωμένη κοντά στο Digital Crown.

Apple Watch με κάμερα; Τα νέα σχέδια της Apple
Εικόνα: Greek Nea Concept

Ο στόχος δεν είναι (τουλάχιστον προς το παρόν) η λήψη φωτογραφιών ή οι FaceTime βιντεοκλήσεις, αλλά η παροχή οπτικών δεδομένων στην ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη, επιτρέποντας λειτουργίες όπως:

  • Αναγνώριση περιβάλλοντος
  • Πιο ακριβής και συμφραζόμενη πλοήγηση
  • Αναγνώριση αντικειμένων και κειμένων
  • Έξυπνες αλληλεπιδράσεις με οπτικά στοιχεία

Η Apple κοιτάζει επίσης πέρα από το M3 Ultra και προετοιμάζεται να ανανεώσει το οικοσύστημά της με μια νέα γενιά chip, σχεδιασμένων όχι μόνο για τους μελλοντικούς Mac, αλλά και για AI servers και τα προαναφερθέντα wearables, όπως AirPods, Apple Watch και smart glasses.

Τα επόμενα chip Apple Silicon για MacBook, iMac και Mac Studio φέρουν εξωτικά εσωτερικά ονόματα:

  • Komodo: το εσωτερικό όνομα του μελλοντικού chip M6, που αναμένεται μετά τη γενιά M5, η οποία προβλέπεται έως το τέλος του 2025.
  • Borneo: ο διάδοχος του M6, πιθανότατα το M7, αναμενόμενο έως το 2027.

Αυτά τα chip υπόσχονται σημαντικές βελτιώσεις σε επιδόσεις και AI δυνατότητες, ενσωματώνοντας στοιχεία σχεδιασμένα για να διαχειρίζονται εγγενώς τις προηγμένες λειτουργίες του Apple Intelligence, όπως ο νέος Siri, η δημιουργία περιεχομένου και η οπτική αναγνώριση.

Για να υποστηρίξει την επεξεργασία cloud των AI αιτημάτων, η Apple έχει ξεκινήσει επίσης το project Sotra, ένα chip αποκλειστικά για χρήση σε εσωτερικούς servers.

Αλλά είναι με το Baltra, ένα άλλο άκρως απόρρητο project, που η Apple βάζει πραγματικά ψηλά τον πήχη: αυτά τα chip έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τεχνητή νοημοσύνη και θα χρησιμοποιούνται στα data centers της Apple για την επεξεργασία των αιτημάτων του Apple Intelligence με πιο ασφαλή, αποδοτικό και – το σημαντικότερο – χωρίς εξάρτηση από hardware τρίτων.

Τα πρώτα chip Baltra θα φτάσουν έως το 2027 και θα είναι διαθέσιμα σε διαμορφώσεις με διπλάσιο, τετραπλάσιο ή και οκταπλάσιο αριθμό CPU και GPU σε σύγκριση με το σημερινό M3 Ultra. Ένα κβαντικό άλμα που θα μπορούσε να φέρει την Apple στο ίδιο επίπεδο – ή ίσως μπροστά – από ανταγωνιστές όπως η NVIDIA και η AMD στον τομέα των servers.

Η Apple διαμορφώνει το περίγραμμα ενός μέλλοντος όπου οι συσκευές δεν θα περιορίζονται σε φωνητικές εντολές ή χειρισμό αφής, αλλά θα μπορούν να ερμηνεύουν τον κόσμο γύρω μας. Η πραγματική πρόκληση θα είναι ακριβώς αυτή: η ενσωμάτωση καμερών στα wearables χωρίς να τα μετατρέπει σε παρεμβατικά ή να γίνονται αντιληπτά ως τέτοια. Αλλά γνωρίζοντας την Apple, μπορούμε να περιμένουμε εκλεπτυσμένες λύσεις, που θα συνδυάζουν hardware, software και ασφάλεια όπως μόνο εκείνη ξέρει.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also
Close
Back to top button