Συμβουλές

Πώς να κάνουμε αγορές με ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Πώς να κάνουμε αγορές με ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Πώς να κάνουμε αγορές με ασφάλεια στο Διαδίκτυο; Μπορείτε να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα εκμεταλλευόμενοι τις προσφορές των ημερών που διανύουμε, αλλά πρέπει να είστε σε εγρήγορση.  Οι ασφαλείς συμβουλές για ψώνια μπορούν να σας βοηθήσουν να κερδίσετε τα δώρα που θέλετε χωρίς να σας απασχολήσουν περεταίρω θέματα. Με λίγη προσοχή και τις καλές συμβουλές μας, μπορείτε να αρπάξετε τις ευκαιρίες και να παραλείψετε τις απάτες.

Πώς να κάνουμε αγορές με ασφάλεια στο Διαδίκτυο;

  • Εαν φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό…

Καιρό τώρα θέλετε να αγοράσετε μια τηλεόραση 8Κ αλλά είναι πολύ τσιμπημένες οι τιμές. Ως που ξαφνικά ενώ βλέπετε διάφορες αναρτήσεις στο διαδίκτυο εμφανίζεται μια διαφήμιση ακριβώς για την πολυπόθητη τηλεόραση σε δελεαστική τιμή! Πριν βάλετε τα στοιχεία της κάρτας σας για να κάνετε την αγορά κάντε τα εξής βήματα.

Πρώτα, κάντε λίγη έρευνα για τον πωλητή.  Εάν είναι δυνατόν, ελέγξτε κριτικές από άλλους αγοραστές.  Αναζητήστε την εταιρεία στον ιστότοπο της Better Business Bureau και ελέγξτε το Scam Tracker αυτού του ιστότοπου για τυχόν αναφορές.  Επισκεφτείτε ιστότοπους καταγγελιών καταναλωτών όπως ComplaintsBoard και RipoffReport.

 Δεν βρήκατε τίποτα;  Αυτή είναι μια κόκκινη σημαία! Ακόμα και το πιο αξιέπαινο διαδικτυακό κατάστημα θα έχει κάποιες κακές κριτικές, γιατί οι γκρινιάρηδες θα σχολιάσουν.  Η απόλυτη απουσία καταγγελιών και ανασκοπήσεων υποδηλώνει μια λειτουργία «fly-by-night».

 Εάν φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, πιθανών δεν είναι αληθινό.  Ο προσεκτικός έλεγχος της προσφοράς σάς επιτρέπει να επωφεληθείτε από τις πολύ σπάνιες, απίθανες, εξαιρετικές προσφορές χωρίς να ξεγελαστείτε από ψεύτικες.

Χρησιμοποιήστε μια πιστωτική κάρτα

Εάν κάνετε μια αγορά χωρίς να είστε απόλυτα σίγουροι για τον πωλητή, χρησιμοποιήστε μια πιστωτική κάρτα.  Σε γενικές γραμμές, δεν έχετε καμία απολύτως ευθύνη να πληρώσετε για μια δόλια συναλλαγή.  Εάν ο πωλητής δεν παραδώσει ποτέ, ή αποτρέψει τις προσπάθειές σας για επιστροφή χρημάτων ή πραγματοποιήσει παράνομες αγορές χρησιμοποιώντας την κάρτα σας, μπορείτε να αναφέρετε την απάτη στον πάροχο της πιστωτικής σας κάρτας.  Ακόμα κι αν πέσετε σε μια από τις σπάνιες εξαιρέσεις σε αυτήν την πολιτική, ο ομοσπονδιακός νόμος λέει ότι δεν είστε υπεύθυνοι για πανω από 50 $.

Φυσικά, πρέπει να παρακολουθείτε τα πράγματα.  Αμφισβητήστε αμέσως τυχόν δόλιες αγορές και επικοινωνήστε με τον πάροχο σας μόλις γίνει σαφές ότι δεν πρόκειται να λάβετε αυτό που αγοράσατε.  Οι χρεωστικές κάρτες έχουν κάποια προστασία, αλλά δεν είναι τόσο ισχυρές ή καθολικές όσο η μηδενική ευθύνη των πιστωτικών καρτών. Για τον λόγο αυτό είναι καλό να χρησιμοποιήστε μια πιστωτική κάρτα!

Να χρησιμοποιήσετε το κινητό ή όχι

Έχετε λάβει ποτέ κάποιο κείμενο από έναν άγνωστο αριθμό με έναν σύνδεσμο για μια φανταστική προσφορά;  Ίσως μια χρονικά περιορισμένη προσφορά;  Ελπίζω να μην κάνατε κλικ!  Το ηλεκτρονικό ψάρεμα μέσω SMS (μερικές φορές ονομάζεται smishing) είναι πραγματικό και δυνητικά επικίνδυνο.  Κάνοντας κλικ σε οποιονδήποτε σύνδεσμο από άγνωστο αποστολέα είναι απλώς κακή ιδέα.

 Ίσως βρήκατε έναν σύνδεσμο για μια ενδιαφέρουσα προσφορά μέσω μιας πιο νόμιμης διαδρομής, όπως μια διαφήμιση ιστότοπου ή ένας ιστότοπος προσφορών.  Ακόμα και τότε, το τηλέφωνό σας μπορεί να μην είναι το καλύτερο μέρος για να δείτε αυτήν τη προσφορά.  Στη μικρή οθόνη του τηλεφώνου, δεν μπορείτε να έχετε την πλήρη προβολή που έχετε σε επιτραπέζιο ή φορητό υπολογιστή.  Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπίσετε έναν ψεύτικο ιστότοπο όταν βρίσκεται σε κινητή συσκευή.  Για μια καλύτερη ματιά σε αυτήν τη προσφορά, στείλτε με email τον σύνδεσμο στον εαυτό σας ή μεταφέρετέ τον με άλλο τρόπο σε μια συσκευή που θα σας δώσει μια μεγάλη, καθαρή προβολή.

Από την άλλη πλευρά, εάν επισκέπτεστε έναν γνωστό πωλητή, ίσως χρησιμοποιώντας την ειδική εφαρμογή για κινητά, οι αγορές από κινητό μπορεί να μην έχουν προβλήματα.  Απλώς μην χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας για αυτά τα άγνωστα διαδικτυακά καταστήματα.

Το καλύτερο μονοπάτι

Για την ασφαλέστερη εμπειρία αγορών, ακολουθήστε μεγάλους, γνωστούς etailers.  Εάν αγοράζετε από την Amazon ή την Walmart, ναι μεν θα συμβάλλετε στα σχέδιά τους για παγκόσμια κυριαρχία, αλλά δεν θα πέσετε θύμα απάτης.  Ναι, μπορεί να χάσετε προσφορές από αρχάριους, αλλά θα αποφύγετε επίσης απάτες και κλέφτες.

Προσέξτε για τυπογραφικά λάθη.  Οι απατεώνες θέλουν να δημιουργήσουν σελίδες που μοιάζουν με κάποιες μεγάλες εταιρείες λιανικής πώλησης, αλλά με μια διεύθυνση URL που είναι ελαφρώς διαφορετική.  Ίσως η διεύθυνση URL καταλήγει σε .biz όπου ο πραγματικός ιστότοπος είναι .com.  Ίσως είναι μια κοινή ορθογραφία. Τα μεγαλύτερα διαδικτυακά καταστήματα αγοράζουν απλά κοινά τυπογραφικά πεδία τα οποία σε ανακατευθύνουν στον πραγματικό ιστότοπο.  Δοκίμασα το Amazno, το Amazzon, το Ammazon, το Amazoon, ακόμα και το Azamon, και όλα αυτά ανακατευθύνθηκαν στον πραγματικό ιστότοπο του Amazon.

Χωρίς κλείδωμα; Βγείτε αμέσως!

Υπάρχει μια πραγματική ώθηση για την  απόκτηση  και χρήση μιας ασφαλής σύνδεσης HTTPS από κάθε ιστότοπο. Βεβαίως, κάθε εμπορικός ιστότοπος πρέπει να χρησιμοποιεί HTTPS.  Θα δείτε ένα μικρό εικονίδιο κλειδώματος στη γραμμή διευθύνσεων όταν βρίσκεστε σε ασφαλή σελίδα.  Ορισμένα προγράμματα περιήγησης προχωρούν περισσότερο, ενώ το Chrome επισημαίνει ιστότοπους χωρίς το κλείδωμα ως “μη ασφαλές”.  Εάν δεν βλέπετε αυτό το κλείδωμα, βγείτε από εκεί!

Γίνετε αγοραστής μάσκας μυστηρίου

Όταν κάνετε κάποια αγορά στο διαδίκτυο, δίνετε στους πωλητές αρκετά προσωπικά στοιχεία.  Λαμβάνουν το email σας, το τηλέφωνο ή και τα δύο για ειδοποιήσεις, τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας για την πληρωμή και τη διεύθυνσή σας για την αποστολή. Θα εκπλαγείτε εάν μάθετε ότι μπορείτε να καλύψετε τον εαυτό σας, ψωνίζοντας χωρίς να δώσετε περισσότερα από τα άκρως απαραίτητα στοιχεία.

Βοηθητικά προγράμματα μίας χρήσης διεύθυνσης email (DEA) όπως το ManyMe και το Burner Mail σας επιτρέπουν να επικοινωνείτε μέσω email χωρίς να δίνετε την πραγματική σας διεύθυνση email.  Ο έμπορος αποκτά ένα μοναδικό DEA.  Το μήνυμα που στάλθηκε σε μια τέτοια διεύθυνση εμφανίζεται στα εισερχόμενα σας και οι απαντήσεις σας φαίνεται να προέρχονται από το DEA.  Εάν μια από τις διευθύνσεις σας αρχίσει να λαμβάνει ανεπιθύμητα μηνύματα, μπορείτε απλώς να την ακυρώσετε και επειδή κάθε μία είναι μοναδική, γνωρίζετε ποιος έμπορος φταίει.

Η Abine Blur προχωρά ακόμη περισσότερο την ιδέα.  Εκτός από την απόκρυψη της διεύθυνσης email σας, σας επιτρέπει να αποκρύψετε τον αριθμό τηλεφώνου και τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας.

Αποφύγετε την υπερβολική κοινή χρήση

Μιλώντας για προσωπικές πληροφορίες, να είστε προσεκτικοί όταν τα διαδικτυακά καταστήματα ζητούν περισσότερα από όσα χρειάζονται.  Σίγουρα δεν χρειάζεται να γνωρίζουν το SSN σας – ένας έμπορος που το ζητά δεν πρέπει να έχει την υποστήριξη σας.  Εάν η φόρμα ολοκλήρωσης αγοράς ενός ιστότοπου περιλαμβάνει πεδία δεδομένων που δεν είναι καθόλου απαραίτητα για τη συναλλαγή, αυτό είναι ένα σημάδι για να επανεξετάσετε εάν θα κάνετε τελικά την αγορά αυτή ή όχι.  Εάν αυτά τα πεδία επισημαίνονται ως απαιτούμενα, αυτό είναι χειρότερο. Εάν παρ’ όλα αυτά θέλετε να προχωρήσετε, απλώς μην δώσετε τα αληθινά σας στοιχεία!

Υπάρχει άλλο ένα TMI πρόβλημα, το οποίο δεν σχετίζεται άμεσα με τις αγορές, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό.  Ίσως έχετε δει αυτά τα κουίζ κοινωνικών μέσων και αυτά που αναφέρουν «Γεια, ας γνωριστούμε όλοι!  Απαντήστε σε αυτές τις ερωτήσεις… »Ίσως θέλουν να γνωρίζουν το όνομα του πρώτου κατοικίδιου σας, το γυμνάσιο σας ή τη μάρκα του πρώτου σας αυτοκινήτου.  Εάν απαντήσετε, δίνετε το κλειδί για να ξεκλειδώσουν κοινές ερωτήσεις επαλήθευσης ασφαλείας. Δώστε προσοχή!

Να βάζεις έξυπνους  κωδικός πρόσβασης

Ορισμένοι ιστότοποι αγορών σάς επιτρέπουν να κάνετε αγορές ως επισκέπτης, δίνοντάς μόνο τις εφάπαξ πληροφορίες που απαιτούνται για τη συναλλαγή σας.  Άλλοι απαιτούν να δημιουργήσετε μια ταυτότητα σύνδεσης.  Ακόμα και όταν δεν απαιτείται εγγραφή, μπορεί να εκτιμήσετε την ευκολία της επιλογής της διεύθυνσης αποστολής και της πιστωτικής κάρτας από λίστες που διατηρούνται από τον ιστότοπο, αντί να χρειάζεται να πληκτρολογείτε τα πάντα κάθε φορά.  Η δημιουργία ενός λογαριασμού είναι μια καλή επιλογή, αλλά να είστε έξυπνοι όσον αφορά την επιλογή του κωδικού πρόσβασή σας.

Η απομνημόνευση των κωδικών πρόσβασης είναι δύσκολη, επομένως μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να ανακυκλώνετε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης ξανά και ξανά.  Όχι!  Ακόμα και ο πιο εξέχων διαδικτυακός έμπορος θα μπορούσε να παραβιαστεί.  Οι χάκερ γνωρίζουν ότι πολλοί άνθρωποι κάνουν ανακύκλωση κωδικών πρόσβασης, οπότε όταν αποκτούν πρόσβαση σε διαπιστευτήρια από έναν etailer, δοκιμάζουν γρήγορα τα διαπιστευτήρια σε άλλους παρόμοιους ιστότοπους.

Η λύση είναι απλή.  Χρησιμοποιήστε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε και να θυμάστε έναν ισχυρό και μοναδικό κωδικό πρόσβασης για κάθε ασφαλή ιστότοπο.  Η αγορά ενός τέτοιου εργαλείου δεν χρειάζεται να περικόψει τον προϋπολογισμό των αγορών σας, καθώς οι καλύτεροι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης είναι δωρεάν και μπορούν να διαχειριστούν πλήρως τις ανάγκες σας.

Μένουμε σπίτι

Θεωρητικά, μπορείτε να ψωνίζετε ηλεκτρονικά όπου κι αν βρίσκεστε.  Στην πράξη όμως προτιμήστε να μείνετε στο σπίτι για να ψωνίσετε.  Εάν χρησιμοποιείτε δημόσιο Wi-Fi, υπάρχει πιθανότητα η συναλλαγή σας να καταγραφεί.  Ακόμα κι αν νομίζετε ότι έχετε συνδεθεί σε ένα γνωστό, ασφαλές δίκτυο Wi-Fi.  Τίποτα δεν εμποδίζει έναν scammer να δημιουργήσει ένα φορητό σημείο πρόσβασης Wi-Fi με SSID που είναι το ίδιο με αυτό της αγαπημένης σας καφετέριας. Εάν όμως μείνετε στο σπίτι για να ψωνίσετε απλά θα συνδεθείτε σε ένα δίκτυο Wi-Fi που βρίσκεται υπό τον δικό σας έλεγχο και θα κάνετε τις αγορές σας με τον ασφαλέστερο και λιγότερο χρονοβόρο τρόπο!

 Υπάρχει και άλλο πλεονέκτημα ενώ ψωνίζετε από το σπίτι.  Όταν βγάζετε την πιστωτική σας κάρτα και αρχίζετε να πληκτρολογείτε τον αριθμό σε έναν ιστότοπο, οι κοντινοί snoops έχουν διπλή ευκαιρία να δουν και να απομνημονεύσουν τα στοιχεία της κάρτας σας. Αυτό μπορείτε να το αποφύγετε επιλέγοντας να καθίσετε με την πλάτη σας στον τοίχο και διατηρώντας την οθόνη σας προστατευμένη.  Ακόμα καλύτερα, χρησιμοποιήστε τον διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για να συμπληρώσετε τα αποθηκευμένα δεδομένα πιστωτικής κάρτας, ενώ η ίδια η κάρτα παραμένει ασφαλής στο πορτοφόλι σας. Μπορείτε να επίσης να απενεργοποιήσετε  το Wi-Fi και απλώς να χρησιμοποιήσετε τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας ενώ ψωνίζετε.  Ακόμη θα μπορούσατε να εγκαταστήσετε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο ή μια εφαρμογή VPN στο τηλέφωνό σας, η οποία θα κρυπτογραφεί τις επικοινωνίες σας και θα αποτρέπει οποιαδήποτε πιθανότητα κατασκοπείας.

Αυτές ήταν μερικές συμβουλές Πώς να κάνουμε αγορές με ασφάλεια στο Διαδίκτυο. /Τεχνολογικά Νέα

Google News
Ακολουθήστε το Greek-Nea.Com και στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Greek Nea στη λίστα σας https://Greek-Nea.Com/feed/.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button