Κινητα ΔικτυαΝέαΣυμβουλές

Πως να προστατεψετε το σμαρτφον

Πως να προστατεψετε το σμαρτφονΗ τεχνολογία όσο έρχεται και βασιλεύει και η μανία για ένα καινούριο σμάρτφον μεγαλώνει αλλά και οι κλέφτες δεν πάνε πίσω. Η περιπτώσεις για επιθέσεις από κλέφτες των σμάρτφον όσο έρχεται και μεγαλώνουν. Σχεδόν όλοι τα προστατεύουν τα κινητά τους με κάποιο κωδικό PIN της SIM αλλά αυτό δεν εμποδίζει κάποιων λωποδύτη να αρπάξει κανένα σμάρτφον από τα χέρια των περαστικών. Αφού ο κωδικός PIN δεν αρκεί σας έρχεται για βοήθεια η ΕΕΤΤ.

Πως να προστατεψετε το σμαρτφον

Να «φρενάρει» τα κλεμμένα κινητά επιχειρεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), αφού πλέον με απόφασή της υποχρεώνει τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να διατηρούν μητρώα των αποκλειστικών αριθμών κάθε κλεμμένης συσκευής (ΙΜΕΙ), ώστε να τις μπλοκάρουν.

Έτσι λοιπόν, ένα κλεμμένο κινητό θα είναι πλέον άχρηστο και δε θα μπορεί να μεταπωληθεί στην εγχώρια «μαύρη» αγορά, μια και δε θα ενεργοποιείται με άλλη κάρτα SIM της ίδιας ή άλλης εταιρείας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει απόφαση της EETT, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, θα πρέπει να τηρούνται από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας λίστες με τους διεθνείς κωδικούς (International Mobile Equipment Identity – IMEI) κλεμμένων συσκευών των χρηστών.

Η εγγραφή του κωδικού αυτού στη λίστα γίνεται από τον ίδιο το χρήστη, με δήλωση την κλοπή του κινητού στην εταιρεία που ανήκει. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει ο χρήστης να γνωρίζει το μοναδικό κωδικό της συσκευής του. Το IMEI θα τον βρείτε στο κουτί της συσκευασίας, κάτω από την μπαταρία του κινητού ή θα μπορεί να τον βρει πατώντας τον κωδικό *#60#.

 

Κάθε πάροχος ανά εβδομάδα θα αποστέλλει στις άλλες εταιρείες τους κωδικούς ΙΜΕΙ κλεμμένων κινητών των χρηστών του, ώστε να απαγορεύουν και αυτοί με τη σειρά τους την πραγματοποίηση κλήσεων στο δίκτυό τους από τη συγκεκριμένη συσκευή, μέσα σε πέντε ημέρες το πολύ.

 

Το «κλείδωμα» της συσκευής δε θα αφορά πλέον μόνο στην κάρτα SIM, αλλά θα είναι ολικό, καθιστώντας έτσι τη συσκευή ανενεργή στη χώρα μας, αλλά και σε ορισμένα δίκτυα του εξωτερικού. Η εγγραφή τού ΙΜΕΙ ενός κινητού στη λίστα με τους διεθνείς κωδικούς μπορεί να πραγματοποιηθεί και ύστερα από σχετικό αίτημα της Αστυνομίας.

 

Τέλος, όπως αναφέρεται στην απόφαση, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν προθεσμία πέντε μηνών προκειμένου να συμμορφωθούν στο νέο κανονισμό της ΕΕΤΤ. Ευχόμαστε ότι αυτή η κινήσει να μας προστατέψει τελικά από τους σμαρτφονόκλεφτες.  Greek Nea

Google News
Ακολουθήστε το Greek-Nea.Com και στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Greek Nea στη λίστα σας https://Greek-Nea.Com/feed/.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button