Ο Νόμος περί Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Τι Πρέπει να Γνωρίζετε
Ο Νόμος περί Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Τι Πρέπει να Γνωρίζετε. Από την Πέμπτη, 1η Αυγούστου, τέθηκε σε ισχύ το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το πλαίσιο βασίζεται στην αξιολόγηση του κινδύνου που ενέχουν οι διάφορες εφαρμογές ΤΝ.
Ο Νόμος περί Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Τι Πρέπει να Γνωρίζετε.
Καταληκτικές Ημερομηνίες Συμμόρφωσης
Με την εφαρμογή του νέου πλαισίου, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για μια σειρά καταληκτικών ημερομηνιών συμμόρφωσης. Ο νόμος θα εφαρμοστεί σταδιακά σε διάφορες κατηγορίες δημιουργών μοντέλων ΤΝ και αντίστοιχων εφαρμογών, με τις περισσότερες πρόνοιες να τίθενται σε πλήρη ισχύ έως τα μέσα του 2026.
Η πρώτη καταληκτική ημερομηνία προβλέπει την επιβολή πλήρους απαγόρευσης σε ένα μικρό αριθμό χρήσεων ΤΝ, όπως η χρήση βιομετρικών στοιχείων από τις αστυνομικές αρχές σε δημόσιους χώρους, και τίθεται σε ισχύ εντός έξι μηνών.
Κατηγορίες Εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης
- Χαμηλού ή Μηδενικού Ρίσκου: Οι περισσότερες εφαρμογές ΤΝ θεωρούνται χαμηλού ή μηδενικού ρίσκου και δεν εμπίπτουν στις πρόνοιες του νέου νόμου.
- Υψηλού Κινδύνου: Αυτές περιλαμβάνουν εφαρμογές όπως τα βιομετρικά δεδομένα, η αναγνώριση προσώπου, το ιατρικό λογισμικό που βασίζεται σε ΤΝ, και οι χρήσεις ΤΝ σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η εργασία. Οι δημιουργοί τέτοιων μοντέλων υποχρεούνται να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις διαχείρισης κινδύνου και ποιότητας.
- Περιορισμένου Κινδύνου: Περιλαμβάνουν τεχνολογίες όπως τα chatbot και τα εργαλεία που δημιουργούν deepfake βίντεο. Αυτά τα συστήματα πρέπει να τηρούν ορισμένα προαπαιτούμενα διαφάνειας.
Ο Νόμος περί Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ποινές και Πρόστιμα
Τα πρόστιμα για παραβιάσεις του νέου πλαισίου είναι κλιμακωτά και μπορούν να φτάσουν έως και το 7% του παγκοσμίου ετησίου τζίρου για παραβιάσεις που αφορούν πλήρως απαγορευμένες εφαρμογές. Για άλλες παραβιάσεις, τα πρόστιμα κυμαίνονται από 1,5% έως 3% του ετήσιου τζίρου.
Γενικού Σκοπού Τεχνητή Νοημοσύνη (GPAI)
Οι δημιουργοί των μοντέλων ΤΝ γενικού σκοπού (GPAI) πρέπει να υποβάλλουν περίληψη των δεδομένων εκπαίδευσης του μοντέλου και να δεσμεύονται ότι θα τηρούν τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων. Μόνο τα πιο ισχυρά μοντέλα υποχρεούνται σε αξιολόγηση κινδύνων και λήψη μέτρων μετριασμού.
Συνεργασία και Συμμόρφωση
Η OpenAI, δημιουργός του ChatGPT, έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί στενά με την αρμόδια υπηρεσία της Ε.Ε. και άλλες ρυθμιστικές αρχές. Προγραμματίζεται η δημιουργία τεχνικών εγγράφων και άλλου βοηθητικού υλικού για τους χρήστες μοντέλων GPAI.
Τα ακριβή προαπαιτούμενα για τα συστήματα ΤΝ υψηλού κινδύνου βρίσκονται υπό διαμόρφωση, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν περιθώριο έως τον Απρίλιο του 2025 για να ολοκληρώσουν το έργο τους.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή συμβουλευτείτε τις νομικές υπηρεσίες σας για να διαπιστώσετε πώς σας επηρεάζει η νέα νομοθεσία.
Ακολουθήστε το Greek-Nea.Com και στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Greek Nea στη λίστα σας https://Greek-Nea.Com/feed/.