Li-Fi η νέα τεχνολογία προσφέρει 100 φορές ταχύτερη ταχύτητα από το Wi-Fi
Li-Fi η νέα τεχνολογία προσφέρει 100 φορές ταχύτερη ταχύτητα από το Wi-Fi. Το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE) πρόσθεσε το 802.11bb ως πρότυπο για τις ασύρματες επικοινωνίες με βάση το φως.
Li-Fi η νέα τεχνολογία προσφέρει 100 φορές ταχύτερη ταχύτητα από το Wi-Fi
Η δημοσίευση του προτύπου χαιρετίστηκε από επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, καθώς θα συμβάλει στην ταχύτερη εξάπλωση και υιοθέτηση του προτύπου τεχνολογίας μετάδοσης δεδομένων.
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του φάσματος υπερύθρων αντί των ραδιοσυχνοτήτων (RF) τονίζονται από τους υποστηρικτές του Li-Fi, συμπεριλαμβανομένων των pureLiFi, Fraunhofer HHI και της ομάδας εργασίας Light Communications 802.11bb. Το Li-Fi λέγεται ότι παρέχει “ταχύτερες, πιο αξιόπιστες ασύρματες επικοινωνίες με απαράμιλλη ασφάλεια σε σύγκριση με τις συμβατικές τεχνολογίες όπως το Wi-Fi και το 5G”. Τώρα που κυκλοφόρησε το πρότυπο IEEE 802.11bb Li-Fi, είναι πιθανό ότι θα αντιμετωπιστεί πλήρως η διαλειτουργικότητα μεταξύ των συστημάτων Li-Fi με το πλήρως επιτυχημένο Wi-Fi.
Φυσικά, το Li-Fi δεν πρόκειται να αντικαταστήσει το Wi-Fi, το 5G αλλά ούτε τα ενσύρματα δίκτυα με τα ραδιοκύματα να εξακολουθούν να έχουν ένα σαφές πλεονέκτημα όσον αφορά τη μετάδοση μέσω της ατμόσφαιρας σε μεγάλη απόσταση.
Στο παρακάτω βίντεο του Fraunhofer HHI μπορείτε να δείτε ένα σύστημα Li-Fi που επαναχρησιμοποιεί την υποδομή φωτισμού ενός κτιρίου για μεταφορά δεδομένων. Η χρήση των λαμπτήρων γίνεται κανονικά (πχ. δεν αναβοσβήνουν) καθώς η μετάδοση δεδομένων χρησιμοποιεί μέρος του υπέρυθρου φάσματος.
Το σημείο όπου το Li-Fi δείχνει τις δυνατότητές του δεν είναι μόνο οι υποτιθέμενες ταχύτητες που φτάνουν τα 224 GB/s. Ο Dominic Schulz του Fraunhofer επισημαίνει ότι, καθώς λειτουργεί σε ένα αποκλειστικό οπτικό φάσμα, αυτό εξασφαλίζει μεγαλύτερη αξιοπιστία και χαμηλότερο latency. Επιπλέον, “η διάδοση του φωτός σε ευθεία όρασης ενισχύει την ασφάλεια αποτρέποντας τη διείσδυση σε τοίχους, μειώνοντας τους κινδύνους παρεμβολών και υποκλοπών και επιτρέποντας την πλοήγηση σε εσωτερικούς χώρους με ακρίβεια εκατοστού”, αναφέρει ο Schulz.
Τώρα που το πρότυπο IEEE 802.11bb έχει γίνει επίσημο, οι κατασκευαστές μπορούν να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο οικοσύστημα και να αρχίσουν να ενσωματώνουν την τεχνολογία, όπου αυτό ενδείκνυται. Μία από τις σημαντικότερες εταιρείες ασχολείται με λύσεις Li-Fi, η pureLiFi, έχει ήδη έτοιμη τη μονάδα Light Antenna ONE για ενσωμάτωση σε συσκευές. Το εξάρτημα μήκους 14,5 χιλιοστών (κεντρική εικόνα άρθρου) παρέχεται επί του παρόντος σε κατασκευαστές ΟΕΜ για αξιολόγηση. Στο διαφημιστικό υλικό της η εταιρεία προτείνει ότι το Li-Fi είναι προτιμότερο από το Wi-Fi για περισσότερες ταυτόχρονες συνδέσεις χωρίς συμφόρηση, μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία της ιδιωτικής ζωής, αλλά και όπου χρειάζεται η παροχή υψηλού εύρος ζώνης (bandwidth).
Αναμένουμε να δούμε μια πολύ πληρέστερη γκάμα συσκευών δικτύου Li-Fi και άλλες συσκευές που υποστηρίζουν το πρότυπο από τώρα μέχρι το MWC του επόμενου Φεβρουαρίου.
Ακολουθήστε το Greek-Nea.Com και στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Greek Nea στη λίστα σας https://Greek-Nea.Com/feed/.