Ο ιδιοκτήτης του πρώην Megaupload επιστρέφει

megaΠέρσι τον Ιανουάριο το FBI, με μία θε­αματική επιχείρηση που θύμιζε ται­νία δράσης, έκλεισε το διάσημο και ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στους downloaders όλου του κόσμου site Megaupload. Ο ιδιοκτήτης του, ο ευτρα­φής και ιδιόρρυθμος Kim Dotcom, βρέθη­κε κατηγορούμενος για παράβαση copyright κατά συρροή και συνομωσία. Ωστόσο, ο Dotcom δεν βγήκε από το προ­σκήνιο, όπως πολλοί θα περίμεναν.

Ο ιδιοκτήτης του πρώην Megaupload  επιστρέφει

Αντίθετα, έναν ακριβώς χρόνο μετά τα τραυματικά για αυτόν γεγονότα, το νέο του site είναι ανοικτό στο κοινό. Δύο ώρες πριν από την επίσημη έναρξή του, το site ήταν σοβαρά βαρυφορτωμένο και κατέγραψε εκατό χιλιάδες νέους χρήστες σε διάστημα μίας μόνο ώρας. Ούτε ο ίδιος ο Dotcom περίμενε τόσο μεγάλη προσέλευση και κά­λεσε τους χρήστες να επανέλθουν όταν «αυτή η αρχική τρέλα θα έχει περάσει». Στα εγκαίνια, ο αριθμός των εγγεγραμμέ­νων χρηστών είχε φθάσει τις 250.000.

Η αιτία του αυξημένου ενδιαφέροντος του κοινού δεν είναι μόνο η ανάμνηση του παλιού site MegaUpload, το οποίο προσέ­φερε τα πάντα -και κυρίως υλικό που κα­λυπτόταν από πνευματικά δικαιώματα- για κατέβασμα. Το νέο site του Dotcom, το Mega, προσφέρει δωρεάν 50GB αποθη­κευτικού χώρου, ενώ με $13,30 το μήνα παίρνει κανείς 500GB και bandwidth 1 Terabit.

Σε αντίθεση με το MegaUpload, το Mega υποχρεώνει τους χρήστες να κρυπτογρα­φούν τα δεδομένα τους προτού τα ανεβά­σουν. Με αυτό τον τρόπο ο Dotcom ελπίζει ότι θα προστατευτεί από τυχόν κατηγορίες για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς λόγω της κρυπτογράφησης υποτίθεται ότι δεν θα γνωρίζει τι ανεβαίνει στο site του.

Το site χρησιμοποιεί συμμετρική κρυπτο­γράφηση on the fly μέσα στον Web browser. Οι χρήστες θα μπορούν να παρέ­χουν ένα αρχείο-κλειδί σε κάθε άτομο στο οποίο επιτρέπουν να έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο που ανέβασαν. Πέρα από αυ­τό, στο Mega δηλώνεται ξεκάθαρα και απερίφραστα ότι απαγορεύεται ρητά να χρησιμοποιεί οποιοσδήποτε τις υπηρεσίες του για να παραβιάζει πνευματικά δικαιώ­ματα.

Η επίσημη παρουσίαση του Mega ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς περιλαμβα­νόταν σε αυτή μία αναπαράσταση της περ­σινής σύλληψης του Dotcom. Πάνω από τα κεφάλια των τριακοσίων προσκεκλημένων πέταξε ένα ελικόπτερο, από το οποίο κατέ­βηκαν ψεύτικοι πράκτορες του FBI.

Το τοπίο αλλάζει

Η είσοδος του Mega στο χώρο των λε­γόμενων Cyberlockers, δηλαδή των sites που προσφέρουν χώρο αποθήκευσης στους χρήστες, φαίνεται ότι θα φέρει ανα­κατατάξεις. Μέσα σε μία μέρα οι χρήστες του Mega είχαν φθάσει το ένα εκατομμύ­ριο. Αν και ο αριθμός αυτός είναι ασήμα­ντος σε σχέση με τα εκατό εκατομμύρια χρηστών του δημοφιλέστατου Dropbox, αυξάνεται με αστραπιαίους ρυθμούς. Για να έχουμε μία αντιστοιχία, το Dropbox χρειάστηκε επτά ολόκληρους μήνες για να φτάσει το 1 εκατομμύριο χρήστες. Το Mega προσφέρει δωρεάν χώρο μεγαλύτε­ρο από αυτόν κάθε μεγάλου παίκτη στο χώρο των Cyberlockers. Φτάνει να θυμη­θούμε ότι το Google drive παρέχει δωρεάν 5GB, ενώ το Skydrive δίνει 7GB σε νέους χρήστες, παρ’ ότι οι παλαιοί διατηρούν το προνόμιο να έχουν χώρο 25GB. Το Dropbox, αμέσως μετά την εγκατάσταση, δίνει μόλις 2GB δωρεάν χώρου, αλλά επι­τρέπει με το σύστημα της πρόσκλησης φί­λων την αύξησή του μέχρι τα 15GB. Υπάρ­χουν όμως και αρκετά άλλα αξιοπρόσεκτα sites στον ίδιο χώρο, τα οποία θα βρεθούν σε δύσκολη θέση μπροστά στα 50GB σε συνδυασμό με τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια που υπόσχεται το Mega. Ίσως και αυτά αναγκαστούν να αυξήσουν το χώ­ρο που προσφέρουν, κάτι που θα αποβεί προς όφελος των τελικών χρηστών.

Πηγή: Περιοδικό Computer

Please follow and like us:
ONLY $18.99 for i10 TWS Bluetooth 5.0 Earbuds with the coupon: TWSI10

Luka

Δημιουργός και διαχειριστής του Greek Nea

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
error

Σας άρεσε; Σας παρακαλούμε μοιραστείτε και με τους άλλους.