Προσοχη: Πλαστες ενημερωσεις απο app του smartphone κουβαλουν malware

Προσοχη: Πλαστες ενημερωσεις απο app του smartphone κουβαλουν malwareΠροσοχή: Πλαστές ενημερώσεις από app του smartphone κουβαλούν malware.  Μια νέα μέθοδος εξαπάτησης των χρηστών είναι η αποστολή e-mail με δήθεν ενημερώσεις από app που είναι πολύ πιθανό να έχουν εγκαταστήσει στο smartphone τους. Τάση χαρακτηρίζει η ειδική σε θέματα ασφάλειας Kaspersky Lab την μέθοδο διανομής κακόβουλου λογισμικού μέσω πλαστών ειδοποιήσεων που αποστέλλονται δήθεν από εφαρμογές επικοινωνίας που έχουν πιθανότατα εγκαταστήσει χρήστες στα smartphone τους.

WhatsApp, Google Hangouts και Viber εμφανίζονται να παραπέμπουν σε φωτογραφίες που δεν ανοίξατε, φωνητικά μηνύματα που δεν ακούσατε και αναπάντητες κλήσεις, όταν στην πραγματικότητα σας με ένα κλικ συναινείτε στο κατέβασμα ενός δούρειου ίππου στον υπολογιστή σας.

Η εκμετάλλευση της δημοτικότητας της εφαρμογής WhatsApp ξεκίνησε τον Ιανουάριο. Οι επίδοξοι υποκλοπείς δεδομένων έστειλαν μαζικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με φωτογραφίες που υποτίθεται ότι τους είχαν σταλεί μέσω της εφαρμογής. Οι χρήστες που βρίσκονται σε εγρήγορση για τέτοιες απειλές ίσως διέκριναν πως το WhatsApp δεν θα έστελνε μια τέτοια ειδοποίηση μέσω e-mail, ωστόσο όπως σημειώνουν οι ειδικοί της Kaspersky, οι περισσότεροι είναι εξοικειωμένοι με την διαδικασία του συγχρονισμού των επαφών και το γεγονός ότι η αποστολή e-mail από διάφορες υπηρεσίες δεν είναι ασυνήθιστη. Το πιθανότερο ήταν να μην διακρίνουν ότι το μήνυμα ήταν πλαστό.

Το επισυναπτόμενο αρχείο περιείχε κώδικα (Backdoor.Win32.Androm.bjkd κατά την Kaspersky) που χρησιμοποιείται για το κατέβασμα malware στον υπολογιστή του θύματος, εκμεταλλευόμενο μια κερκόπορτα στο Android.

Έχετε ηχητικό μήνυμα στο Viber:

 

Τον Μάρτιο του 2014, η εταιρεία κατέγραψε μια ακόμα μαζική επίθεση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με όχημα την διάδοση WhatsApp. Ο παραλήπτης ενημερωνόταν ότι είχε λάβει ένα ηχητικό μήνυμα, το οποίο μπορούσε να ακούσει με ένα κλικ. Με αυτό το κλικ στο Autoplay, ο χρήστες παραπέμπεται σε έναν άλλο δικτυακό τόπο, στην προκειμένη περίπτωση σε ένα με αντικείμενο την διαφημιστική προβολή του συνταγογραφούμενου φαρμάκου για την στατική δυσλειτουργία.

Η ίδια μέθοδος χρησιμοποιήθηκε για να παραπλανήσει χρήστες του Viber και του Google Hangouts.

 

Για αυτό πρέπει να προσέχετε, αν σας τυχόν έρθει κανένα και σας φαίνεται  ύποπτο να μην είστε  περίεργη να το διαβάζετε ή να το ακούτε δεν χαλάει ο κόσμος, να θυμηθείτε η περιέργεια  σκότωσε την γάτα. Για αυτό να προσέχετε από πλάστες ενημερώσεις από app του smartphone γιατί κουβαλούν malware.

ONLY $18.99 for i10 TWS Bluetooth 5.0 Earbuds with the coupon: TWSI10

Luka

Δημιουργός και διαχειριστής του Greek Nea

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of