Το FBI έχει ζητήσει τα δεδομένα των χρηστών από το Google

FBI and Google
FBI and Google

Το FBI έχει ζητήσει μέσω των Επιστολών Εθνικής Ασφάλειας (NSL) κατά την τετραετία 2009-2012 τα δεδομένα των χιλιάδων χρηστών από την Google.  Οι Επιστολές θεσπίστηκαν με τον «πατριωτικό νόμο» και επιτρέπουν στις αμερικανικές διωκτικές αρχές να ζητούν πληροφορίες από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και των διαδικτύων, για να αποφθεχθούν τρομοκρατικές ενέργειες. Μέχρι τώρα η χρήση τους δεν είχε γίνει γνωστό, αφού το FBI μπορεί να υποχρεώνει στις επιχειρήσεις να μην αποκαλύψουν αν έχουν δεχθεί αιτήματα.

Στα πλαίσια όμως της Έκθεσης Διαφάνειας που εκδίδει κάθε δύο χρόνια, η Google έρχεται να ανακοινώσει ότι κάθε χρόνο κατέφθαναν στα γραφεία της έως και 999 Επιστολές Εθνικής Ασφάλειας. Τα αιτήματα αφορούσαν τους λογαριασμούς 1.000-2.000 χρηστών τις χρονιές 2009, 2011 και 2012, και 2.000-3.000 λογαριασμούς για το 2010.

Τα νούμερα αυτά δίνουν για πρώτη φορά μία εικόνα για τη συχνότητα με την οποία οι αμερικανικές διωκτικές αρχές επιστράτευσαν τις NSL. Ωστόσο, ο διαδικτυακός κολοσσός απέφυγε να ανακοινώσει ακριβή νούμερα, καθώς το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρούν ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα αποκαλύπτονταν λεπτομέρειες για τις έρευνες.

Οι Επιστολές Εθνικής Ασφάλειας έχουν δεχθεί έντονη κριτική από δεκάδες οργανώσεις προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, κυρίως για το γεγονός ότι δεν προϋποθέτουν ένταλμα έρευνας ή δικαστική απόφαση. Σύμφωνα με την οργάνωση Electronic Frontier Foundation, είναι μία από «τις πιο επικίνδυνες δικαιοδοσίες που εκχωρήθηκαν στις κρατικές υπηρεσίες με την ψήφιση του Πατριωτικού Νόμου».

ONLY $18.99 for i10 TWS Bluetooth 5.0 Earbuds with the coupon: TWSI10

Luka

Δημιουργός και διαχειριστής του Greek Nea

Leave a Reply

avatar

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Subscribe  
Notify of